IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Николова: Очаквам още леко покачване на цените на жилищата през 2009 г.

След това ще има успокояване на пазара, казва генералният директор на дъщерната компания за България на испанската Hercesa

10:23 | 26.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Николина Николова. Снимка: Личен архив
Николина Николова. Снимка: Личен архив

Николина Николова е завършила право в УНСС – София. Притежава и следдипломна квалификация по фирмено управление към Института за следдипломни квалификация към УНСС, както и редица други сертификати по регионална политика и управление на структурните фондове от Института по публична администрация в Нант, Франция. Специалист е по търговско, вещно, договорно и европейско право. Член е на Софийската адвокатска колегия и член на борда на директорите на Интен-Синерджи – международна неправителствена организация, която се занимава с европейски проекти.

Работила в Асоциацията за правно развитие, в Комисията по регионална политика, местно самоуправление и благоустройство, била е стажант в дирекция Околна среда в ЕК.

От юли 2007 досега е генерален директор на Херчеса България ЕООД, дъщерно дружество на на испанската строително-инвестиционна компания Hercesa Internacional. Първият проект на фирмата у нас е жилищен комплекс, включващ 2200 апартамента, разположени между кварталите Овча купел и Горна баня. Комплексът ще разполага със собствена ж.п. гара, за която компанията е получила разрешение от Министерство на транспорта. Дружеството има и проект за жилищни площи в „Манастирски ливади“. Компанията ще участва на предстоящото изложение за имоти Balpex, което ще се проведе от 10 до 12 октомври с медийното партньорство на Investor.bg.

- Планирате ли и други проекти освен този в „Манастирски ливади“ и комплексът между Овча купел и Горна баня?

В инвестиционната си стратегия сме планирали изграждането и на други комплекси, освен „Липите” в Манастирски ливади и „Зеленика”, който е разположен между кв. Горна баня, кв. Овча купел и един от големите паркове на София – Западен парк. Неслучайно казвам комплекси, тъй като компанията е специализирана в изграждането на големи смесени комплекси, предимно жилищни от затворен тип.

В момента проучваме възможностите къде да бъдат разположени нашите следващи проекти, разбира се в рамките на София.

- Какви са инвестициите в тях и колко общо смята да вложи испанската Hercesa на българския пазар на недвижими имоти?

Инвестициите, които предвиждаме да вложим на българския пазар в близките 7-10 години, са в размер на 500 млн. евро. Размерът на инвестициите за двата проекта е около 300 млн. евро.

- А нямате ли интерес към проекти извън столицата?

Имаме, но на по-късен етап.

- В кои градове?

Варна и Пловдив.
 
- Вие представлявате компания с испански собственик, какви са според вас поуките от случилото се на испанския недвижим пазар и спукването на балона в сектора там? Не е ли застрашена и България, особено сега предвид финансовата криза в световен мащаб?

Не може да се прави сравнение между реалността в България и тази в Испания, тъй като испанският пазар се разви по различен начин и ситуацията към настоящия момент е друга.

Пазарът на недвижимите имоти, като всеки друг пазар, има своите пикове и спадове. Растежът на българския пазар не бе толкова агресивен, както този на испанския, а и все още цените на жилищните имоти в България са едни от най-ниските в Европа.

Финансовата криза води до отсяване на добрите, качествените проекти на пазара и най-вече на професионалистите, на тези, които имат нужният опит и ноу-хау, и знаят как да реагират и да се справят в дадената ситуация.

- Колко още жилища са нужни на София, за да бъде задоволено търсенето на пазара?

Не мисля, че мога да ви отговоря с точност на този въпрос, но търсене на недвижими имоти винаги ще има, особено в София, като се има предвид, че една трета от населението на България е съсредоточено в столицата.

- В какъв ценови диапазон очаквате да се движат цените на квадратен метър жилищна площ през следващите до три години? Очаквате ли нови значителни повишения или по-скоро ще има успокояване, а защо не и спад?

През следващата година все още има тенденции за леко покачване на цените и отсяване на качествените проекти. На тези от тях, които предлагат сигурност, висока транспортна комуникативност, добра заобикаляща околна среда, допълнителни удобства и услуги, качествено строителство, спокойствие и други характерни предимно за така наречените големи комплекси от затворен тип. Клиентите вече са много по-взискателни, което е напълно естествено, и съвсем логично е ние да се стремим да отговорим на техните изисквания. След това очакваме по-скоро успокояване на пазара.

Спад в цените ще се наблюдава по-скоро при ваканционните имоти и при проектите, които не предлагат всички това, което изброих по-горе.

Относно ценовия диапазон, бих казала, че ще се движи от 800 до 1100 евро на квадратен метър за средния клас жилища и до към 1800 евро на квадратен метър за по-високия клас. Тук разбира се изключвам централната градска част на София, където цените са доста по-високи.

- Какви трудности срещат строително-инвестиционните компании в България при осъществяване на проектите си?

Основните трудности, които срещат строително-инвестиционните компании в България, са свързани предимно с административното обслужване и неефективното законодателство в сектора. За съжаление, трябва да отбележа, че не се спазват заложените в законите и наредбите срокове, процедурите са изключително тромави и бавни, което води, от своя страна, до забавяне реализацията на проектите. Да не говорим за липсата на законодателна уредба, за някои дейности, както и механизми за нейното прилагане.

- На кои други пазари, освен българския, има инвестиции Hercesa Internacional?

Hercesa Internacional е дъщерна фирма на Hercesa Inmobiliaria и засега има присъствие в България, Румъния, Република Чехия, Полша, Португалия, Мароко, Еквадор, Мексико и Панама, където в следващите няколко години ще бъдат построени над 17 хил. недвижими имота, хотели и бизнес центрове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още